Hoe hulp vaak geen hulp is.

Dit is iets wat ik echt heel graag wil delen.

 

We bedoelen het namelijk goed en willen graag helpen.

En als we dezelfde energie op een andere manier gaan inzetten kan iedereen zijn hulp echt een verschil gaan maken.

En dat niet alleen, er komt dan heel veel ruimte voor echt diep innerlijk heelen.

Een diep innerlijk heelen die ook een impact zal hebben op je omgeving.

Een diep innerlijk heelen die dus niet alleen je eigen leven positief en blijvend zal veranderen maar ook van de mensen om je heen.

 

 

 

Maar eerst, waarom hulp vaak geen hulp is:

  • Er vaak voor de ander wordt besloten hoe de gegeven hulp eruit moet zien.
  • Hulp creëert ook verwachting en daarmee druk. Prestatie druk om 'beter' te worden.
  • Innerlijk heelen is geen van A naar B traject, maar een circulair proces.
  • Het lijden van een ander triggert vaak eigen innerlijke pijn die we niet willen of kunnen voelen, zelf hulp zou dan op de eerste plaats mogen komen.
  • Innerlijk heelen bestaat uit groeimomenten waarin je je juist je eigen innerlijke kracht kan ontdekken en ontwikkelen met of zonder hulp van tools en begeleiding van anderen, maar zoals hierboven geschreven kunnen we vaak helemaal niet omgaan met een ander zijn innerlijke pijn. De respons is vaak dat we ervoor proberen te zorgen dat de innerlijke pijn en misery van die persoon verdwijnt waardoor we eerder een afhankelijkheid creëren we nemen de taak immers over of we komen met een oplossing die tijdelijk werkt.

Trauma en de effecten van trauma zijn nog steeds een taboe omdat er in de maatschappij waarin we leven weinig wordt geleerd over omgaan met je emoties zoals angst, onzekerheid, schuld, schaamte, jaloezie, woede etc.

We leren niet hoe we deze emoties kunnen 'dragen' in plaats daarvan wordt er vaak voor gekozen deze emoties niet te voelen maar op te lossen met iets anders waardoor we geen last hebben van de emoties of anderen geen last hebben van onze emoties wat meestal het onderdrukken van deze emoties betekent. Dit patroon kan al heel jong ontstaan of kan worden afgekeken van de vader of moeder.

Kortom emoties zijn vaker niet dan wel welkom.

Weten hoe je om kunt gaan met je emoties en deze kunnen dragen is een essentieel onderdeel van innerlijke heeling. (Trauma verwerking.)

 

Lees hier deel 2  van Hoe Hulp vaak geen Hulp is.

 

Liefs Steffie Lilian

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Henk Bul (zaterdag, 03 april 2021 13:02)

    Helemaal eens. Het is uit mijn hart gegrepen. _/\_ xxx